L’auge de la mobilització ciutadana que hem viscut en els darrers anys és una llavor d’esperança per avançar cap a alternatives socials de progrés real de les societats. En aquest procés de canvi creiem necessari plantejar i discutir les eines que tenim els ciutadans per enfortir-nos com col·lectius ciutadans motivats per a la transformació social.
Per això el Fòrum ETS Menorca hem organitzat el cicle de tallers de participació ciutadana ”PARTICIPAR PER TRANSFORMAR. COM FER-HO?”, que tindrà lloc els dijous 29 de maig i 5, 12 i 19 de juny de 2014 a les 19:30 al Molí del Rei, Camí des Castell 53 (Maó). Consta de quatre sessions en les quals es donaran a conèixer les diferents eines de participació ciutadana i la manera de fer-les servir per fer sentir la nostra veu i incidir de manera efectiva en la realitat que volem transformar. Les sessions són les següents:
Díptic informatiu (cliqueu per a descarregar el document)
Aquest curs compte amb 1h de formació permanent al professorat
1a sessió: 29 de maig
Moure’ns pel món públic. Desfent l’entrellat. Joan Florit
Cas pràctic: La reforma de l’administració local. Mateu Martínez
Farem un repàs breu de l’organització dels diferents nivells administratius des del punt de vista del ciutadà menorquí, des de l’estat fins als municipis per, després, agafar temes que consideram interessants, sigui des del punt de vista de la prestació de serveis com de la participació ciutadana per veure quines són les administracions competents.
En la part pràctica s’explicaran els canvis competencials que introdueix la reforma de l’administració local i la repercussió social que tindrà.
2a sessió: 5 de juny
El poder d’un sol ciutadà. L’acció ciutadana de base individual. Joan Caules
Cas pràctic. El seguiment dels expedients ambientals. Miquel Camps
Donarem a conèixer les eines que pot emprar un ciutadà, sense haver de dependre de cap altre ciutadà o col•lectiu, per incidir en l’interès general o privat a través les administracions públiques insulars (ajuntaments i Consell Insular de Menorca) i de l’administració de justícia en el cas que siguin vulnerats els seus drets.
En la part pràctica se’ns contarà l’experiència del GOB en la seva tasca de seguiment de les actuacions del govern del Consell Insular Menorca, que han aixecat darrerament un malestar entre molts ciutadans per l’impacte ambiental d’aquestes actuacions.
3a sessió: 12 de juny
Junts fem pinya. L’acció ciutadana de base col•lectiva. Anselm Barber
Cas pràctic. La Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Olivia Méndez.
Donarem a conèixer les eines que disposem el ciutadans per incidir de manera col·lectiva en la realitat que volem canviar, tant a través de les administracions públiques com dels col·lectius ciutadans organitzats.
En la part pràctica veurem el procés que va seguir la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca per presentar la ILP al Congrés de Diputats espanyol i les repercussions que va suposar.
4a sessió: 19 de juny
La nova era dels moviments socials. Sara Casero
Cas pràctic. La mobilització ciutadana en el dragatge del port de Maó. Ilia Lorenzo
Analitzarem el fenomen dels nous moviments socials que han liderat la contestació ciutadana en els darrers anys, com la PAH o Així No a nivell insular, i la repercussió que hagin pogut tenir en les formes de concebre la participació ciutadana i d’organitzar-nos.
La part pràctica s’analitzarà el cas de les mobilitzacions contra el dragatge, un exemple clar i exitós dels nous moviments socials.