Era el dissabte 11 d’octubre de 2014. A partir de les 9:30 h es començaren a fer els preparatius i muntatge de les taules i tendalls de les primeres entitats que aparegueren, tal i com es va anunciar prèviament.
Els raigs de sol anunciaven un dia lluent i calorós, i així va ser!
Vers les 11:15 h va començar la primera activitat programada, en la qual els components de Soca de Mots ens van oferir un taller de glossat amb lletres reivindicatives en un to àcid i simpàtic, on les rimes anaven acompanyades del ritme musical folklòric de la guitarra espanyola, típica menorquina. Durant una hora van amenitzar i escalfar, com si no, l’ambient.

A continuació, Na Vanesa Canals, de l’ONCE, va interpretar un contacontes per a fillets i filletes, on la seua veu dolça i el so de la guitarra espanyola va fascinar els més petits i no tant petits, amb les seues històries fantasioses i amb un punt reivindicatiu.

Gairebé totes les entitats havien col·locat les seues pancartes, follets i productes, així com els tallers i activitats per a donar a conèixer les seues tasques per a promoure una millor societat.
Durant el principi de la jornada vàrem contar amb la inestimable col·laboració d’En Miquel Fullana, que va amenitzar la jornada amb molt de gràcia i ànim, invitant a la participació de les diferents entitats a penjar al llençol de “Un mar de desitjos”, tant el seu logotip com el seu desig, a més d’explicar breument a què es dediquen.

Mentrestant, des de l’organització del Fòrum ETS Menorca es compartia a les xarxes socials amb el hashtag #mostraetsmenorca els moments més interessants i fotos de les entitats.
Després de dinar es va desenvolupar el debat “Educació No Formal i l’Educació de Valors”, moderat per na Tònia Florit, entre els joves presents de les entitats d’educació, com l’Associació d’Estudiants 20 de juny, els Escoltes de Menorca, membres del Moviment Acitu Ciutadellenc, la Plataforma per una Escola Pública, i més persones interessades. Al llarg d’una hora de participació i exposició de diferents punts de vista, es va parlar de les llums i les ombres en els joves, del paper de d’educació no formal en la conformació de valors, així com sobre els interessos dels joves en la participació i el seu paper en els moviments socials. Al final de l’activitat es va fer una recopilació per part de cada participant sobre quines propostes, tant a nivell personal com col·lectiu podrien, ser interessants per a incloure a la societat valors de compromís i participació.

L’asfixiant calor del migdia començà a tornar-se més agradable, i vers les 17:15 h es va realitzar el taller de llenguatge de signes d’ASSORME, amb la participació de joves amb ganes d’aprendre a parlar amb les persones amb capacitat auditiva reduïda.

Ja estava tot preparat per a l’actuació del grup de rock ciutadellenc Habitants, que van començar a tocar els primers acords vers les 17:45 h i que, durant 50 minuts, van envoltar l’ambient de ritmes roquers i psicodèlics, amb cançons provinents del seu primer disc “En perill d’expansió” i amb lletres molt reivindicatives sobre la situació de depredació territorial a Menorca, com “Poques mans”.
A poc a poc es va començar a fer els preparatius per a la Xocolatada Solidària, en la quual, per 1,5 €, es podia tastar xocolati de comerç just, proporcionat per Càritas, així com ensaïmades i coques donades per les pastisseries col·laboradores (Pedro, Los Claveles, Lluís Febrer, Tres Pans i Can Marc). N’Aina, Ana, Juanjo i una voluntària de l’ONCE van encarregar-se de fer la xocolatada, que va sortir deliciosa.

Ja començava a fosquejar, però quedava encara la darrera activitat, on el ball en línia va fer la seua presència organitzat per Tot Ball, amb cançons molt ballables i conegudes que, durant una hora, van fer que els peus i els melucis no s’aturessin.

Els darrers raigs de sol s’amagaven per ponent i les entitats començaven a recollir les seues pancartes i cartells, i a arreplegar les taules i tendalls. S’acabava així la segona edició de la Mostra d’Entitats de Menorca.
Des del Fòrum ETS Menorca agraïm sincerament, en primer lloc, a l’Ajuntament des Mercadal per cedir les infraestructures i la brigada per al muntatge de l’espai, així com a les entitats participants i als col·laboradors, que sense la seva desinteressada i altruista participació no hagués estat possible.
LA MOSTRA D’ENTITATS A LES NOTÍCIES D’IB3