Conclusions de la trobada de coordinació d’entitats. Son Putxet 2013

El passat 30 de novembre va tenir lloc la trobada d’entitats a Son Putxet de Baix. L’objectiu era establir les accions a emprendre al llarg del 2014 com a Fòrum ets-menorca i la manera d’organitzar-nos per tal de dur-les a terme. Hi participaren membres d’Amics de la Mar, Amnistia Internacional, AFEM, ASSORME, Càritas, Cooperativa San Crispín, Directori d’Entitats no Lucratives, Escoltes de Menorca, Federació d’Associacions de Veïns, Fons Menorquí de Cooperació, Fòrum 3r Mil·lenni, GEOINNOVA, GOB, Menorca Edu 21, Menorca en Transició, PAH, ONCE i Som Energia.

La jornada començà amb una presentació de les entitats presents. Per això, havien de contestar a dues preguntes: quines necessitats tenen com a entitat per assolir els objectius marcats; i quines accions han dut a terme per solucionar-les i quines han funcionat i quines no. D’aquesta manera, a banda de donar a conèixer l’activitat de la seva entitat, posàvem en comú les nostres dificultats i apreníem dels uns dels altres de les accions que s’havien fet per superar-les. Aquesta activitat va posar de manifest que compartim la majoria de les nostres dificultats, i de ben segur que entre les accions a nivell particular i a nivell col·lectiu ens farem més forts.

W00006

Tot seguit, hi hagué la xerrada de Toni Codina, director general de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que ens explicà l’experiència d’aquesta organització de 3r nivell que compleix aquest any el seu 10è aniversari. A dia d’avui aglutina a 7.500 entitats, representa el 2,8% PIB de Catalunya, dóna feina a 100.000 treballadors, aplega 245.000 voluntaris i atén a 1.700.000 usuaris. Malgrat que Catalunya i Menorca i la Taula i el Fòrum són dues realitats diferents, la seva experiència és un referent per nosaltres i de la qual els assistents prenguérem notes ben profitoses.

Presentació Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya (cliqueu per a descarregar la presentació)

DSCN2809

Al migdia, un bon dinar per descansar i recuperar forces.

A les 15:30 reprenguérem l’activitat per començar a perfilar les accions a dur a terme al llarg del 2014 i la forma d’organitzar-nos. Per això, el procés fou el següent: explicàrem i valoràrem les accions dutes a terme durant el darrer any per part del Fòrum ets-menorca; es feren noves propostes d’altres possibles accions; en grups de cinc persones, valoràrem totes les accions i escollírem les cinc que cada grup considerà més importants; les posàrem en comú; i, finalment, entre tots escollírem les accions a dur a trme i establírem la forma d’organitzar-nos.

_MG_1116

Arribàrem a la conclusió que és prioritari consolidar les entitats del tercer sector i la tasca del Fòrum ets-menorca. D’aquesta manera, són prioritàries les accions encaminades a conèixer qui som i què representen les entitats del tercer sector de Menorca en la societat, consolidar eines d’organització interna del Fòrum i crear iniciatives de sensibilització i formació ciutadana. També, en un temps de dificultats socials i de polítiques neoliberals que precaritzen les condicions de vida de les persones, vam considerar necessari demostrar des de la societat civil que hi ha alternatives econòmiques a les actuals.

Per dur-les a terme, el Fòrum funcionarà a partir de quatre comissions autònomes: organització interna, educació no formal, economia social i governança. També s’establí convocar una reunió general cada trimestre per tractar els temes comuns.

Conclusions de la jornada de Son Putxet (cliqueu per a descarregar document)