El bon dia que va sortir el passat dia 5 d’octubre a Ferreries després d’una nit de pluja, va fer lluir la primera Mostra d’Entitats de Menorca organitzada pel seu teixit associatiu en el marc del Fòrum d’Entitats del Tercer Sector de Menorca. De bon matí, 39 entitats de tots els àmbits vingudes arreu de l’illa van preparar les seves taules per exposar a la ciutadania les activitats, els projectes o els serveis que porten a terme. N’hi havia de tot color: les plantes d’AFEM que donaven frescor a l’ambient; una televisió gran que anava passant fotos antigues de la cooperativa de consum San Crispín; una muntanya de camisetes verdes de la Plataforma en Defensa de l’Escola Pública; un maniquí vestit per Femefolk amb la indumentària típica de Menorca; o el petit estudi d’enregistrament audiovisual que va muntar Foto Club f/llum de Ferreries per entrevistar els representants de les entitats presents.

Tot ja estava a punt quan a les 10:30 Nito Janer de Cas Vesins va llegir el manifest amb el qual s’inaugurava la Mostra d’Entitats. El contingut d’aquest ressaltava dos aspectes. Per una banda, posar en valor la feina de les entitats sense ànim de lucre, pels resultats assolits però també pel fet de ser espais de sociabilitat, de formació dels futurs ciutadans i d’expressió democràtica. Per altra banda, la necessitat de sumar esforços per enfortir el teixit associatiu i tenir major incidència en la comunitat.

A continuació, es van anar succeint les diferents activitats programades al llarg del matí: glosat; demostració de com es fa una nansa; taller per conèixer els compostos dels aliments que mengem; contacontes amb titelles “Na Maria i el Món”; presentació de Som Energia; com fer una foto, el revelat i la impressió; taller del llenguatge del signes; l’exposició de l’embarcació Estel; i ballada popular. Així mateix, en els estands podies anar trepitjant drets escrits en cartolines; escriure i penjar un desig per canviar el món; penjar la foto o el nom de persones i entitats que hagin defensat el drets humans; fer una flor artesanal com a mostra de solidaritat amb les persones i els països més pobres; o situar al mapa de Menorca l’agrupament escolta del que vares o formes part. Totes elles activitats interessants que moltes persones pogueren gaudir mentre voltaven per les diferents paradetes informatives.

Mentrestant, Joan Mir, director de Càritas Diocesana, des de les 11h preparava una paella deliciosa per a totes les entitats participants. Al voltant de les 15h, després de més de quatre hores d’activitat, les 140 persones membres de les entitats participants van passar a recollir el seu plat de paella per dinar i gaudir-ne del resultat de la feinada feta per Joan Mir. Un moment de descans que tots van aprofitar per agafar força per a la resta de la jornada.
A les 17h es reinicià l’activitat de la Mostra, amb activitats més enfocades cap al públic juvenil. Així, s’inicià amb una tertúlia sota el títol “Joves motivats per a la transformació social”, que moderà Guida Al•lès i en la que hi participaren membres de l’Associació Estudiantil 20 de Juny, Escoltes de Menorca, Moviment Actiu de Ciutadella i Així No, entre d’altres persones. Va ser un goig veure els joves intervenint-hi exposant la seva visió del teixit associatiu, explicant què els motiva a participar o què consideren que fa falta per promoure una major participació. La tertúlia va esdevenir una demostració de maduresa que posa de manifest la necessitat d’un major protagonisme dels joves en la vida pública si volem un teixit associatiu més fort. Els joves han de ser escoltats i han de participar en les decisions que afecten a ells i en el conjunt de la societat. La jornada seguí amb una bona actuació del grup alaiorenc Desconnectats i una projecció de vídeos de permacultura.

A les 19h, Anselm Barber del Fòrum 3r Mil•lenni i de la revista s’Ull de Sol, anunciava l’inici de les activitats de cloenda. Al cap de poc, els instruments de percussió de Myotragus es feren sentir per tota la plaça, creant un ambient ben animat per anar acomiadant la Mostra. Al cap d’una estona, entraren a la carpa on finalitzaren la seva actuació i agafaren el relleu els joves del Moviment Actiu de Ciutadella. Al fons de la carpa desplegaren un mapa de Menorca amb valors negatius per la societat, com ciment, retallades, conservadorisme… Es feia necessari, doncs, corregir-ho immediatament per, entre tots, pensar amb la Menorca que volem. Així, fiets i joves agafaren els valors escrits en una cartolina que sí ens agraden, com integració, serveis públics, natura, tradició…, i els col•locaren damunt dels valors negatius. Després de 20 minuts, vam aconseguir la Menorca que volem!

D’aquesta manera, donarem per finalitzada la Mostra d’Entitats de Menorca, desitjant haver assolit una part dels nostres propòsits: donar a conèixer a la ciutadania i posar en valor la feina que es realitza des del teixit associatiu; i enfortir les relacions entre les entitats per ser més eficients amb el valuós patrimoni que aportam a la vida de Menorca. Esperam retrobar-nos l’any que ve en una segona edició