Fidels als sabors de Menorca i al servei d’una alimentació sana i de KM 0.

A l’espai radiofònic dins el programa HOY POR HOY de Ràdio Menorca – La Ser , en Lluís Soler aquest 31 d’octubre va entrevistar a na Belly Ester, presidenta de la Cooperativa de San Crispín.

Una cooperativa és un grup de persones que s’agrupen voluntàriament per dur a terme una activitat econòmica mitjançant una empresa de propietat conjunta i de gestió democràtica. La Cooperativa San Crispín d’Alaior és l’única cooperativa de consumidors i usuaris de Balears amb gairebé 3000 socis. Va ser fundada el 1953 pel gremi de sabaters, durant la postguerra espanyola, amb l’objectiu de combatre la feblesa econòmica existent en aquells moments.

L’aposta per un model cooperatiu, va posar l’accent en un sistema de gestió empresarial diferenciat en tots els sentits. Un model que apel·lava als consumidors a fer una compra basada en els valors sense perdre de vista la necessària competitivitat del mercat. A diferència d’altres cooperatives, Sant Crispín no estava conformada per una unió de productors sinó per una unió de socis consumidors que lliurement, feien pinya per un consum diferenciat.

Entre els anys 1953 a 1960, la Cooperativa es va obrir a tots els consumidors en general i des de 1961 fins a 1976, la Cooperativa va arribar a tenir cinc establiments a Menorca.

La raó de ser de Sant Crispín al llarg de tots els anys de la seva existència ha estat sempre oferir una compra diferent, basada en valors i en una voluntat pròpia de voler impactar directament en la nostra comunitat. Per això, no s’han prioritzat mai els beneficis econòmics sinó els socials, oferint als petits productors locals una finestra oberta per donar sortida als seus productes i contribuint, d’aquesta manera, a l’economia local.
En aquest sentit, avui dia la cooperativa té una plantilla de 35 treballadors, 31 dels quals són dones, on qüestions com les jornades reduïdes per guàrdia i custòdia de fills menors, no els ha suposat mai cap inconvenient, al contrari, són com una gran família.
Però també establint convenis amb entitats sense ànim de lucre per estar al seu costat, ni que sigui obsequiant-los amb productes a cost zero perquè puguin tirar endavant els seus projectes.

Per acabar, volem fer menció en què el pròxim any la Cooperativa de San Crispin compleix el seu 70è aniversari, és per aquest motiu que s’està posant en marxa una sèrie d’activitats per donar valor a tot l’esforç i dedicació que han posat tots els socis i sòcies que són els impulsors més importants i que gràcies a ells avui en dia poden continuar comprant un producte local i de qualitat a la cooperativa.

A l’entrevista es repassen més detalls. Voleu saber-ne més? Escoltau l’entrevista!

Reiteram el nostre agraïment als clients de l’Estalvi Ètic de Colonya Caixa Pollença que fan possible aquest espai de ràdio, amb el qual seguim viatjant pel teixit associatiu de Menorca.

Deixa un comentari