Una economia al servei de les persones

El passat dissabte 8 d’abril una trentena de membres d’entitats i persones interessades van participar a la Jornada d’Economia Social, organitzada pel Fòrum d’Entitats del Tercer Sector de Menorca i l’Observatori Socioambiental de Menorca.

Abans de l’inici de la jornada a la seu de l’Institut Menorquí d’Estudis, el Fòrum ETS Menorca va fer un recorregut amb el ponent convidat Carlos Ballesteros, doctor en Economia i professor a la Universidad Pontificia de Comillas, per algunes de les iniciatives de l’economia social de l’illa: Es Viver del GOB i Mestral i TIV de Càritas Menorca.

 

Parlant de la jornada pròpiament, en la primera part vam poder escoltar la ponència del professor Carlos Ballesteros sobre què és l’economia social i com quantificar-la. Va començar situant-la en el marc del capitalisme madur, que té els beneficis econòmics en la seva raó de ser operant en un context històric volàtil, incert, complexa i ambigu. Es resumeix en la frase “gasta-ho tot en experiències perquè tenim de tot i no sabem si demà viurem”.

En contraposició, l’economia social emergeix com una alternativa per situar les persones en la seva raó de ser. Fa seva la frase de Karl Marx “de cadascú segons la seva capacitat, a cadascú segons les seves necessitats”. L’economia social va més enllà de tenir una forma jurídica determinada. És una raó de ser i una actitud de millora per operar des dels paràmetres d’horitzontalitat, justícia social, sostenibilitat i cohesió territorial.

Determinar els límits de l’economia social no és quelcom objectiu. Per exemple, Charity Bank, a l’hora de decidir la concessió de crèdits avalua amb un barem als interessats en els àmbits de compliment de la missió, canvis en les condicions dels beneficiaris, l’impacte en la comunitat, transparència i solvència, i contribució del crèdit al canvi i al bé comú.  I és que en l’economia social, tant o més importància té “l’outcom” (els canvis socials produïts) que “l’output” (els resultats productius i econòmics). Per aquest motiu, a l’hora valorar l’economia social és important que els paràmetres siguin els més participats possibles, perquè l’economia social és una forma de militància.

 

En la taula rodona posterior a la ponència, vam comptar amb exemples clars d’aquest militants per construir una economia al servei de les persones. Parlam d’Ilunion Hotels, que pertany a la Fundació la ONCE; l’empresa d’inserció TIV, que pertany a Càritas Menorca; i les cooperatives Som Energia i Escoletes de Maó. Tots ells van explicar la seva experiència i els reptes de l’economia social des del seu punt de vista. Després es va produir un col·loqui ben animat amb el públic assistent.

Volem agrair especialment a Carlos Ballesteros i a les entitats participants de la taula rodona, i al públic assistent per fer possible la jornada.